Näthinneavlossning

Näthinneavlossning symtom

Upplever du helt plötsligt att en svart, tät skugga skymmer delar av synfältet?
Då måste du omedelbart ta kontakt med ögonläkare.

En svart skugga i synfältet är vanligaste symptom på näthinneavlossning. Vid näthinneavlossning lossnar delar av ögats näthinne från ögats innervägg. Om näthinneavlossningen är begränsat och behandlas i tid är chanserna goda för läkning och fortsatt god syn.

Näthinne avlossning börjar som oftast med glaskroppsavlossning. De flesta glaskroppsavlossningar leder dock inte till näthinneavlossning.

Ofta startar symtomen som en glaskroppsavlossning med streck och nät som rör sig i synfältet. Om även blixtar tillkommer betyder det att det att den skrumpanda glaskroppen drar i glaskroppen vid sina fästpunkter mot näthinnan. Om själva näthinnan lossnar upplevar man en mörk skugga i synfältet. Alt eftersom mer av näthinnan lossnar, breder skuggan ut sig och skuggar mer och mer av synfältet. Till sist forlorar man detaljseendet.

Kontakta en ögonläkare

Det är därför viktigt att uppsöka ögonläkare omedelbart om man upplever skugga i synfältet. Näthinneavlossning är ett akut tillstånd som behöver opereras inom ett par dagar.

Kontakt & Bokning

Så kan du boka tid hos Ocavis Ögonklinik:

  • Ring & boka tid på 08-534 30 000
  • Skicka mejl till info@ocavis.se
  • Använd bokningsformuläret
  • Remiss från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare samt optiker
  • Besök adressen nedan & boka i receptionen
Från år 2015 gäller den nya patientlagen som ger dig rätt att fritt söka vårdgivare i primärvården och den öppna specialistvården, vilket medför att du kan ringa till oss direkt för att boka tid.

Adress

Västmannagatan 52C
113 25, Stockholm

Öppettider

Mån – Fre: 08:00 – 16:30
Helgen: Stängt