Diabetes Ögonbottenförändringar

Diabetesretinopati

Både typ 1- och typ 2-diabetes kan ge ögonkomplikationer.

Regelbunden ögonkontroll med ögonbottenfotografering är nödvändig eftersom ögonförändringar kommer smygande och inte ger symtom förrän i ett senare skede av sjukdomen. En behandling som sätts in i tid kan förhindra en synnedsättning.

Förändringarna som uppstår på grund av diabetes sker i ögats näthinna och benämns diabetesretinopati.

Diabetesretinopati innebär att de små blodkärlen i ögats näthinna förändras och förtjockas. Detta leder till att det blir svårare för syret att nå fram. Kärlväggen kan också läcka så att äggviteämnen läcker ut från kärlen och visar sig som gula små fläckar på näthinnan. Vätska kan läcka från kärlen ut i gula fläcken, dvs. området för det skarpaste seendet på näthinnan. Då kan man märka att man ser disigt. För att motverka syrebrist bildas nya blodkärl. De nya blodkärlen är sköra, läcker vätska och blöder lättare.

Förändringarna i ögonen varierar från individ till individ och beror bland annat på hur välreglerat diabetes man har, dvs. hur bra blodsockerkontroll man har över tid samt att andra parametrar som blodtryck är under bra kontroll.

Kontakt & Bokning

Så kan du boka tid hos Ocavis Ögonklinik:

  • Ring & boka tid på 08-534 30 000
  • Skicka mejl till info@ocavis.se
  • Använd bokningsformuläret
  • Remiss från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare samt optiker
  • Besök adressen nedan & boka i receptionen
Från år 2015 gäller den nya patientlagen som ger dig rätt att fritt söka vårdgivare i primärvården och den öppna specialistvården, vilket medför att du kan ringa till oss direkt för att boka tid.

Adress

Västmannagatan 52C
113 25, Stockholm

Öppettider

Mån – Fre: 08:00 – 16:30
Helgen: Stängt