Ögonklinik Odenplan

Ocavis är en ögonklinik nära Odenplan i Stockholm. Vi har kompetenta ögonläkare och ser dina ögon som vårt stora fokus.

Tjänster

Ocavis Ögonklinik erbjuder dig ett stort urval av olika tjänster inom ögonvård.

Allmän Ögonvård

På uppdrag av Stockholm läns landsting kan vi hjälpa dig med de flesta ögonproblem som t ex grön- och gråstarr, torra ögon, ögoninflammationer, tårkanalsbesvär, synnedsättningar, gula fläckförändringar, tryckmätning, grön- och gråstarr, diabetes foto screening och laseroperationer för trycksänkning vid glaukom samt av efterstarr.

Diabetes Screening

På Ocavis Ögonklinik använder vi högteknologiska ultrawide-field ögonbottenkameror.

Fördelarna med ultrawide-field kameror jämfört med standardkameror är att:
• Du som patient ej behöver vidga pupillerna innan fotografering
• Vi behöver endast ta 1-2 bilder istället för 7 som oftast är standard
• Bilderna omfattar ett mycket större område av näthinnan jämfört med bilden tagen med standardkamera.

Till vår kännedom är vi den enda ögonklinik i Stockholm som tar ögonbottenfoto med ultrawide-field kameror.

Hos oss behöver därför du som är diabetiker inte att vidga pupillerna innan ögonbottenfotografering.

Detta innebär flera fördelar för dig som har diabetes:

Du ser klart efter undersökningen, något som man inte gör efter att ha fått pupillvidgande ögondroppar. Du kan med andra ord köra bil själv eller åka själv i tunnelbanan utan sällskap till och från undersökningen samt åka direkt till jobbet om du önskar.

Du undviker sveda i ögonen när de pupillvidgande dropparna ges (ögonsmärta).

Du blir inte ljuskänslig efter undersökningen, något man ofta blir efter att ha fått pupillvidgande ögondroppar.

Du riskerar inte att med pupillvidgande droppar utlösa smärtfull trångvinkel attack med tryckstegring pga. akut trångvinkel grön starr.

Allmänna (sällsynta) biverkningar du undviker med att inte behöva ta pupillvidgande droppar är: hudrodnad, snabba hjärtslag, feber, förstoppning, förvirring, upprördhet, hallucinationer

Undersökningen är tidsbesparande för dig, då du slipper sitta och vänta på att de pupillvidgande dropparna ska ge effekt samt endast 1-2 foton behöver tas istället för 7 som är standard.

Med ett foto inkluderas 133 grader av näthinnan och med två foton, som monteras ihop automatiskt, inkluderas 200 grader av näthinnan. Den sistnämnda innebär att ca tre gånger (!) större yta av näthinnan inkluderas i fotot jämfört med traditionella ögonbottenfotografier med 7 bilder. Detta med bibehållen mycket bra upplösning på 7 microns!

Till jämförelse tar man vid traditionell ögonbottenfotografering med pupillvidgande droppar enligt Early Treatment Diabetic Retinopathy Study (ETDRS) 7 bilder, vilket är tidkrävande och jobbigare för dig som patient och man får då med endast 75 grader av ögonbotten horisontellt och de 7 bilderna inkluderar då endast 33% av den totala näthinneytan.

Bild som jämför foto tagit med Ocavis ögonklinik sin Clarus 700 ultra widefield (Zeiss) med standard ögonbottenfotografering med 7 bilder (de flesta tar som standard endast 5 bilder). De vita cirklarna på bilden markerar områden som täcks av bilden (5 eller 7) med standardkamera, i jämförelse med ultrawide-field bilder som täcker nästan hela näthinnan.

Då man inkluderar även den perifera näthinnan i ultrawide-field foton, så kan man upptäcka diabetes förändringar helt ut i periferin som man inte upptäcker vid vanlig ögonbottenfotografering med standardkamera.

Forskning har visat att förändringar som huvudsakligen sitter helt ut i periferin, och som man ofta inte upptäcker med standardkamera är korrelerat till ökt risk för progression med ökat antal förändringar och ökad risk för övergång till ett stadie med kärlnybildningar, vilket anses vara allvarligt.

Det är mycket viktigt att upptäcka även perifera förändringar, så att man kan sätta in behandling i tid.

Både typ 1- och typ 2-diabetes kan ge ögonkomplikationer.

Regelbunden ögonkontroll med ögonbottenfotografering är nödvändig eftersom ögonförändringar kommer smygande och inte ger symtom förrän i ett senare skede av sjukdomen. En behandling som sätts in i tid kan förhindra en synnedsättning.

Förändringarna som uppstår på grund av diabetes sker i ögats näthinna och benämns diabetes retinopati.

Diabetes retinopati innebär att de små blodkärlen i ögats näthinna förändras och förtjockas. Detta leder till att det blir svårare för syret att nå fram. Kärlväggen kan också läcka så att äggviteämnen läcker ut från kärlen och visar sig som gula små fläckar på näthinnan. Vätska kan läcka från kärlen ut i gula fläcken, dvs. området för det skarpaste seendet på näthinnan. Då kan man märka att man ser disigt. För att motverka syrebrist bildas nya blodkärl. De nya blodkärlen är sköra, läcker vätska och blöder lättare.

Förändringarna i ögonen varierar från individ till individ och beror bland annat på hur välreglerad diabetes man har, dvs. hur bra blodsockerkontroll man har över tid samt att andra parametrar som blodtryck är under bra kontroll.

Både typ 1- och typ 2-diabetes kan ge ögonkomplikationer.
Regelbunden ögonkontroll med ögonbottenfotografering är nödvändig eftersom ögonförändringar kommer smygande och inte ger symtom förrän i ett senare skede av sjukdomen. En behandling som sätts in i tid kan förhindra en synnedsättning.
Förändringarna som uppstår på grund av diabetes sker i ögats näthinna och benämns diabetesretinopati.

Laseroperation

Vi utför laseroperation för behandling av efterstarr samt trycksänkning vid grönstarr. Vi har en helt ny och modern laser för detta ändamål.

Mer om efterstarr: Den vanligaste komplikationen efter gråstarrskirurgi är efterstarr. Vid gråstarr operation låter man själva linskapseln stanna kvar i ögat. Sedan implanterar man en konstgjord lins som får vila i den påse som utgör linskapseln.

Efterstarr är grumlingar som uppstår på bakre linskapsel efter gråstarrkirurgi. Patienterna vill då åter se oklart.

Efterstarr på bakre kapsel kan i belysning se ut som:

Pärlor:

Veck/Rynkor

10-50% av patienterna drabbas av efterstarr inom ett par år, beroende på olika faktorer, bland annat vilken lins som används under gråstarroperationen. Med dagens moderna kirurgiska teknik och implantation av linser med optimerad design och material har efterstarr en förekomst på ca 10%.

Hos vuxna kan efterstarr behandlas med Nd:YAG laser. Laserstrålen skjuter då ett hål i den bakre kapseln, som spricker upp, och patienten kan åter se klart. Vi har en modern YAG laser på Ocavis Ögonklinik för detta ändamål.

Så kan det se ut efter att ögonläkaren har skjutit hål i den bakre linskapseln med laser, så att du åter ser klart.

Gråstarrkirurgi

Vi utför gråstarroperationer på Ocavis Ögonklinik.

Gråstarr är grumlingar som uppstår i ögats lins med åldern. Katarakt är den medicinska fackspråkliga termen för gråstarr.

Vid en gråstarroperation går man in i ögat med instrument genom små snitt på ca 2 mm och avlägsnar linskärnan vid hjälp av ultraljud. Man låter själva linskapseln stanna kvar i ögat. Sedan implanterar man en konstgjord lins som får vila i den påse som utgör linskapseln.

Innan operation:

  • Förundersökning

Innan du planeras in för gråstarroperation, måste en ögonläkare ha fastställt diagnosen gråstarr och funnit indikation för operation.

Därefter måste flera mätningar utföras av ögonen, så att man vet vilken styrka man skall ha på linsen man implanterar i just ditt öga.

  • Förberedelser i hemmet innan operationsdagen:

Fyll i blanketten du fick i posten med kallelsen. Ta gärna med kopia av din medicinlista eller skriv in medicinerna i angivit område på blanketten. Kom i håg att ta med blanketten till ögonkliniken på operationsdagen.

Duscha hela kroppen och håret dagen innan operationen.

Patientflöde på operationsdagen:

 

Du välkommas av våra trevliga medarbetare i receptionen på Ocavis ögonklinik.

Efter att du registrerat dig i receptionen, anvisas du till sittplats i väntrummet utanför operationsavdelningen.

En sköterska kommer där att droppa det ögat som skall opereras med ögondroppar, så att pupillen vidgas, vilket är nödvändigt för att operationen skall kunna genomföras. Vid behov får du lugnande medicin.

Du får hänga ifrån dig kläder och låsa in värdesaker i låsbart skåp. Det finns ett omklädningsrum där du får ta på dig en besöksrock för operation.

När allt är klart, hämtas du av kirurgen och följas in i operationsrummet.

Du får hjälp till att sätta dig ned på operationsbordet, varefter ryggstödet på operationsbordet sakta och behagligt sänkas, så att du i eget tempo kan falla till ro innan du ligger på ryggen med huvudet bakåt mot huvudstödet.

Operationsköterskan rengör och desinficerar området i huden omkring ögat. Du får bedövningsdroppar i ögat. Därefter läggs ett operationslakan med en öppning för ögat över dig. Det kommer finnas god plats för andning från näsa och mun. Operationen börjar och tar ungefär 15 minuter.

 

Efter gråstarr operationen:

Du får innan gråstarroperation recept på föreskrivna ögondroppar, som du ska droppa i det opererade ögat. Hämta gärna ut dina ögondroppar innan operationen. Du får en tid för kontroll hos kirurgen som opererade dig efter 1-3 veckor.

Allmän Ögonvård

På uppdrag av Stockholm läns landsting kan vi hjälpa dig med de flesta ögonproblem som t ex grön- och gråstarr, torra ögon, ögoninflammationer, tårkanalsbesvär, synnedsättningar, gula fläckförändringar, tryckmätning, grön- och gråstarr, diabetes foto screening och laseroperationer för trycksänkning vid glaukom samt av efterstarr.

Privata operationer

Linsbyte

Vem kan linsbyte hjälpa?
Kan du hitta dig själv i någon av kategorierna här nedan?

Du är 45-55 år
Du har kanske anpassat dig till att använda läsglasögon, progressiva glasögon eller multifokala kontaktlinser. Om en kombination av dessa lösningar inte är perfekt för dig kan vi hjälpa dig att se klart igen utan dem.

Du är över 56 år gammal
Du upplever suddig och dimmig syn. Du kan uppleva ökande svårigheter att se på natten och färgerna ser svagare ut. Du kan se sämre ut när du gör en hobby och / eller känner inte igen ansikten på gatan. Du har svårt att läsa tidningen och / eller läsa texten på TV. Om detta beskriver dig kan du ha grå starr. Vi kan hjälpa dig att se klart igen – och ofta samtidigt ta bort ditt behov av att använda glasögon eller kontaktlinser.

Lev ett rikare liv utan läsglasögon eller progressiva glasögon


Linsbyte är en mycket bra lösning om du önskar en trygg och effektiv behandling för närsynthet, långsynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Uppnå tydlig syn både på långa avstånd, medellånga avstånd och på nära håll med linsbyte med multifokala trifokala linser


Tänk dig att se hela världen utan behov för glasögon eller kontaktlinser.
Du vill uppnå en frihet som många patienter beskriver som ”livsomvälvande”.

Känn dig mer bekväm och självsäker
De flesta patienter säger att de önskat att de hade gjort det tidigare.
Du kan känna dig mer självsäker och definitivt vill känna dig mer bekväm. Dessutom behöver du inte oroa dig för att någonsin utveckla grå starr.

Föreställ dig en vardag utan läsglasögon eller progressiva glasögon
Vakna redo att läsa tidningen i pappersform på din mobil eller iPad. Arbeta och träna utan glasögon eller kontaktlinser. Avsluta det ständiga behovet av att sätta på och ta av dina glasögon hela tiden. Oroa dig inte längre för var du lägger dina läsglasögon. Efter byte av linser med trifokala linser behöver du inte längre ha ett halvt dussin par läsglasögon spridda över hela ditt hem.

Se så ung ut som du känner
Vi blir inte yngre med åldern, men det betyder inte att vi måste sätta på moster och farbrors glasögon eller de progressiva glasögonen varje gång vi vill läsa en text på våra telefoner.

Lev ett fritt liv och acceptera inte begränsningar
Idag spenderar vi mycket tid varje dag på att flytta blicken mellan nära och långt. Varför låta glasögonen begränsa oss?

r

Meddelande angående Covid-19

Om du har förkylningssymtom som hosta, snuva, halsont eller feber ska du stanna hemma. Gör ett självskattningstest på 1177.se för att se om du kan vårda dig själv i hemmet eller ringa telefon 1177 för sjukvårdsrådgivning. Det finns också speciella mottagningar som tar emot dig som har luftvägssymtom, kontakta din vårdcentral för mer information

Ocavis Ögonklinik

Hos oss träffar du kompetenta ögonläkare och trevliga medarbetare. Vi använder modern och högteknologisk utrustning i diagnostik och behandling.

Vårt uppdrag

Vi har kompetenta ögonläkare och trevliga, ansvarsfulla medarbetare. För diagnostik och behandling använder vi toppmodern utrustning.

På uppdrag av Region Stockholm (Stockholm Läns landsting) kan vi hjälpa dig med de flesta ögonbesvär t ex: grön- och gråstarr, torra ögon, ögoninflammationer, besvär med tårkanaler, synnedsättningar, gula fläckförändringar, tryckmätning, grön- och gråstarr, diabetes foto screening och laseroperationer för trycksänkning vid glaukom samt av efterstarr.

(Vi behandlar inte skelning och förskriver inte glasögon till barn.)

Vår vision

Vår vision är att ge våra patienter högkvalitativ ögonsjukvård med undersökning och behandling hos kompetenta ögonspecialistläkare samt kunniga och trevliga medarbetare.

Vi erbjuder undersökning och behandling med högteknologisk modern utrustning.

Ögonsjukdomar

Vi på Ocavis Ögonklinik behandlar ett stort antal ögonsjukdomar. Klicka på knappen här nedan för att läsa mer om ögonsjukdomar.

Priser

Ocavis ögonklinik använder sig av samma taxa som Region Stockholm (Stockholm Läns Landsting) gällande specialistvård.

• Nybesök/återbesök: 400 kr

• Remiss ifrån husläkare/vårdcentral/läkare med inriktning allmänmedicin/distriktsläkare: 200 kr

• Barn under 18 år: 0 kr

• Frikort gäller

• Gråstarroperation: Vanlig patientavgift, 400 kr

• Co-payment av toriska linser vid gråstarroperation: 6000 kr per öga

• Co-payment av trifokala toriska linser vid gråstarroperation: 22000 kr per öga

Privat (ej landstingsfinansierat)

• Grönstarrsscreening: 1200 kr

• Ögonlocksoperation övre ögonlock: 22000 kr

• Linsbyte med trifokala linser: 26500 per öga

Drop-in

Vi erbjuder just nu drop-in tider. Som patient kan du få tid på en gång eller senare samma dag.

Besöksadress

Västmannagatan 52C
113 25, Stockholm

Kontakt & Bokning

Så kan du boka tid hos Ocavis Ögonklinik:

Drop-in

Vi erbjuder just nu drop-in tider. Som patient kan du få tid på en gång eller senare samma dag.

Besöksadress

Västmannagatan 52C
113 25, Stockholm

  • Ring & boka tid på 08-534 30 000
  • Skicka mejl till info@ocavis.se
  • Använd bokningsformuläret
  • Remiss från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare samt optiker
  • Besök adressen nedan & boka i receptionen
Från år 2015 gäller den nya patientlagen som ger dig rätt att fritt söka vårdgivare i primärvården och den öppna specialistvården, vilket medför att du kan ringa till oss direkt så kan vi boka in en tid för dig.
Faxnummer 08 122 044 80

Adress

Västmannagatan 52C
113 25, Stockholm

Öppettider

Mån – Fre: 08:00 – 16:30
Helgen: Stängt